18. 9. 2016

Politiku bych zboural

A to kompletně.

Poslední dobou mne na internetu stále více rozčilují stupidní názory na cokoliv. Nemám potřebu být součástí nějakého spolku, který něco vyznává a mám svůj vlastní pozitivní nebo negativní názor na cokoliv, byť si automaticky protistrana myslí, že tím se řadím k dané skupině nebo že tvrdím, že můj názor musí být vždy pravda. A NE, to že nesouhlasím se zákazem kouření v hospodách, neznamená, že to dělám protože jsem kuřák - protože kupodivu nejsem a kouř mi vadí. A to, že mluvím o stupidních názorech, to neznamená, že já nikdy neřeknu nic stupidního. Určitě řeknu. Ta skupina "stupidní názory" obsahuje i ty moje. Ale tohle se lidem vysvětlit nedá, protože když nesouhlasím se zákazem kouření, dělám to automaticky protože jsem kuřák a když mluvím o stupidních názorech, dělám to protože já mám jen ty chytré názory, že? Tak ještě jednou: NE.

S tímhle ale počítám. Mimochodem, to je také to, co mne na lidech v politice občas vyděsí - když tvrdí, že už x desítek let hlásají jednu a tu samou věc a názor nemění. Na první pohled to zní skvěle, že? Ale že by se nikdy nespletli? Že by nikdy netvrdili nějakou hroznou blbost? To je dost podezřelé. A nikdy jsem ještě neslyšel, aby politik řekl "Deset let jsem tvrdil tohle a teď jsem zjistil, že je to úplná blbost". Samozřejmě že by to ale řekl, kdyby mu to marketingové oddělení doporučilo, aby získal body. Celá vysoká politika je jen cirkus, jak oblbnout lidi.

Ale k tématu. Když něco nefunguje, musí se to změnit a zkusit jinak. To ví každý člověk, který chtěl někdy dosáhnout nějakého cíle. Politici to nevědí a ani vědět nechtějí, protože jsou odtrženi od reality a takhle jim to vyhovuje. Vždyť si to představte - mít "zaměstnání", ve kterém by vám lidi platili za to, abyste jim říkali co smí a nesmí? Není divu, že nikdo nemá zájem tohle změnit.

Takže co vidíme? Lid si zvolí spolek lidí, kteří se potom posadí na trůn a nemůžou nic, byť vyhráli volby. Protože se tam handrkují mezi sebou a jde jim o to, kdo z nich vyhraje. Nejde o to, jestli udělají správnou věc, ale kdo vyhraje. Potom se začnou domlouvat mezi sebou, takže sice vyhraje jedna strana, ale vládne jich pět a díky koalici musí dělat i věci, které vůbec dělat nechtěli. A když se blíží konec velení, tak se zase spustí marketing, lidi se oblbnou a zvolí se jiný spolek. A takhle se to točí dokola a dokola a dokola. Přičemž spousta spolků se tam jen tak přiživuje a snad ani vyhrát nechtějí, protože jim to vyhovuje a vlastně nemusí nic dělat, protože ani nic prosadit nemohou.

Je to nefunkční systém (ne pro politiky) naprosto postavený na hlavu. A dokonce existuje spousta lidí, kterým to přijde normální. Já se ptám: opravdu je normální, že si musíme zvolit otrokáře, kterému budeme platit za to, aby si dělal co chce, aby nám říkal co smíme, nesmíme, musíme, a jen proto, že jsme tak neschopní a sami bychom nepřežili? Víme a máme potvrzeno, že tenhle systém je shnilý, ale nikdo ho nechce změnit. Kdyby se takhle vedly firmy, čili když něco nefunguje nebo funguje špatně, tak by to dělaly stále stejně, tak vám garantuji, že všechny zkrachují. Ale u politiky to jde pořád opakovat, protože lidi to zaplatí. A když se systém zhroutí, tak nastoupí jiný spolek, který pojede dál ve stejných kolejích.

Jenže, jak to změnit? Já vám to řeknu. Nijak. A byť tohle slovo neříkám rád, tak tady ho použiji: nejde to. Protože lepší systém neexistuje? Protože to tak musí být? Ne. Nejde to, protože lidi to nechtějí a protože všude na světě se to dělá stejně. Když se podíváte do všech států, tak všude jsou nějací páprdové, kteří rozkazují lidu. Když to všichni dělají stejně, je prakticky nemožné to udělat jinak. Nemůžete ukázat "hele, takhle to funguje támhle, zkusíme to" - tak se ostatně řeší dnešní politika, sami nedokážeme udělat první krok, vždy musíme někde opisovat a i když to jinde funguje dobře, tak se najde milion důvodů, proč to u nás fungovat údajně nebude. A druhou věcí jsou samotní lidi, kteří byť dennodenně nadávají na politiky, tak nebudu chtít takovou změnu zkusit. Je to jako kdyby si každé ráno museli nafackovat, ale už jsou na to zvyklí, sice to není příjemné ale je to taková jistota a prostě si radši pokaždé nafackují, než přejít na systém, ve kterém se fackovat nebudou muset. A navíc ještě získají takový ten punc člověka nad věcí, který bude tvrdit, že je prostě potřeba si každý den nafackovat, bez toho to nejde a kdo říká že ne, ten je prostě jen slaboch a bojí se dát si pár facek. A takoví lidé půjdou přímo proti lepšímu řešení, byť výsledek by byl pro všechny lepší. A co si potom politik, který opravdu chce dělat dobrou věc a změnit život k lepšímu, řekne? "Tak já pro ně chci jen to nejlepší, nemuseli by se fackovat každé ráno a oni mi ještě nadávají? Tak fajn, zalezu do kanclu, objednám si pár beden s 'vínem' a můžu se na všechny vykašlat, co bych se namáhal.". Takhle si myslím, že nakonec končí všichni politici, kteří jdou do politiky s dobrým úmyslem.

Teď jsem trochu mlžil. Systém samozřejmě změnit lze, ale chce to tak obrovské úsilí, štěstí a správné lidi, že i když tam třeba šance 1 % je, tak to považuji za "nejde to". Krom toho, stávající systém může fungovat dobře lokálně, na úrovni měst a krajů, tam ten dobrý politik ovlivnit dění může, stejně jako dobrý starosta, ale v globální politice je to jen ten výše zmíněný cirkus.

Jak to změnit?

Řečí už bylo dost, teď se dostaneme k tomu, jak bych to udělal já. Stávající systém bych zboural a srovnal se zemí. Žádné strany, žádný senát, žádná sněmovna, žádný prezident, žádní politici, žádné platy politikům, žádné výhody politiků, nic.

1) Vláda by byl normální úřad, na který by mohl kdokoliv elektronicky veřejně podat návrh nového zákona, návrh na výstavbu dálnice a zkrátka cokoliv.

2) Opět elektronicky by pro tyto návrhy bylo možné hlasovat a bylo na každém, jak si svůj projekt bude prezentovat lidem.

3) Projekty, které by získaly určitý počet hlasů pro, by byly přijaty.


HOTOVO.

Zkrátka stejně, jako když máte podnikatelský záměr a jdete s ním sehnat investory. A těmi investory by byl lid.

Docela jednoduché ne? A teď by to začalo, tisíc důvodů proč to nejde. Můžu tady některé vypsat:

"Žádný prezident? Kdo by nás prezentoval v zahraničí? Kdo by si třásl pravicemi s papaláši?"
Nikdo. Nikdo takový není potřeba. Pokud cizí prezident chce domluvit například umístění radaru na našem území, ať si podá elektronický návrh na úřad vlády a lidé si o něm rozhodnou sami. Navíc ušetří za cestu a bude se muset smířit s tím, že ho tu nečeká žádný červený koberec, šaškové v uniformách, ani speciální oběd.

"Lidi jsou blbí, odhlasují blbosti."
Pokud většina lidí odhlasuje špatný projekt, tak s tím tady budou žít. Proč by si lidi odhlasovali zaplatit předraženou dálnici, která se rozbije ještě než se dostaví? To přece nedává smysl. Navíc je úkolem autorů projektů přednést pádné argumenty pro to, aby lidem vysvětlili, že ten projekt je opravu dobrý. A to je správná cesta - obhájit před lidem správnost projektu, nebo namítnout argumenty proti a tím to lidem vysvětlit. Ne říct "vy jste blbci, uděláme to takhle a hotovo", bez jediného vysvětlení, argumentu. A navíc, i kdyby lidi byli blbí a odhlasovali blbost, tak zkrátka většina to tak chce a musí to tak být. Není možné, aby malá skupinka lidí dělala něco proti vůli většiny.

"Lidi si odhlasují nulové daně"
Tenhle argument mám nejradši. Za prvé by to třeba i mohli udělat, protože zrušením stávajícího cirkusu by se získalo tolik peněz, že by žádné daně nebyly potřeba. A za druhé, to je právě ten problém. Dnes nám papaláš řekne "zvýšíme daně na x" a hotovo. To by si teď nikdo nemohl dovolit, protože by musel tenhle důvod obhájit. Z jakého důvodu se daně musí zvýšit nebo snížit a když se to lidem vysvětlí, tak to většina pochopí. Je to přece snadné, musíme vybrat víc peněz, abychom udrželi doktory v nemocnicích, jinak utečou do Německa a lze to jednoduše podložit grafy, stávajícím vývojem a statistikami. Všichni někdy musíme do nemocnice, je to pro nás, týká se to všech a je pochopitelné, že tam peníze potřeba jsou. Na druhou stranu, jak chcete obhájit například vyhození stamilionů za přelakování policejních aut jen kvůli tomu, aby se tam objevil nápis "pomáhat a chránit"? Asi těžko. Není to o tom, hodit tam návrh a hlasujte správně. Je to o tom, hodit tam návrh, prezentovat ho, vysvětlit proč je potřebný a odpovědět na všechny otázky. Zkuste si potom u svého návrhu říct "no comment" - pojedete odtamtud jak jezevec z nory. A nějaké jednání za zavřenými dveřmi? K smíchu, ale dneska je to normální.

"Miliardáři si koupí hlasy a prosadí si co chtějí"
Všimli jste si, že všechny tyto důvody pramení z toho, že člověk, který je tvrdí, je závislý na tom otrokáři? Když mu ho seberete, tak najednou mu nikdo neříká co smí a nesmí a on vlastně neví jak má žít. Miliardáři si mohou koupit hlasy, ale nikdy si nemohou koupit všechny hlasy, ale zato všichni lidé mohou o těchto projektech hlasovat. Je mnohem snazší hlasovat proti, než prodat hlas. V tomto případě si sami lidé vládnou a rozhodují sami o sobě, nerozhodují o tom, koho zvolí a kdo bude vládnout za ně. Mají tedy přímý dopad na to, co s jejich životy bude. A když se mají rozhodnout, jestli z jejich kapes bude zaplacená vytunelovaná nefunkční dálnice protože dostanou koblihu zadarmo, když by místo toho mohli mít třeba levnější vlaky, tak je to skutečně na nich, protože i tu vytunelovanou dálnici zaplatí jen oni, na daních.
Krom toho, i kdyby se stalo, že lidé odhlasují nějaký tunel, tak to uvidí a poučí se. Bude to mít dopad na jejich životy, nebude levnější vlak a mohl by být. Příště budou hlasovat lépe.

"Nemám čas pořád o něčem hlasovat"
Nikdo vás nenutí. Ono to bude fungovat i bez vašeho hlasu. Ale máte tu možnost. Můžete to ovlivnit, můžete se vyjádřit pro nebo proti, můžete podpořit kampaň atd. Je to vše zaměřené na jednotlivé návrhy, ne na to, že se zvolí jedna skupina lidí a ti si poté dělají co chtějí.

"Lidi si odhlasují minimální mzdu 100 000,- kč měsíčně"
To je stejné jako s těmi daněmi. To si žádný rozumný člověk nemůže odhlasovat. Už se konečně proberte a uvědomte si, že vy, lidi, jste strůjci svého života. Takový návrh musí být obhájen a jeho autor musí vyvrátit argumenty proti - jeden z těch argumentů bude, kde se na to vezme? Stačí vysvětlit, co by se stalo, kdyby se taková věc uskutečnila a ani ti z vás, které tento argument napadl, byste už nehlasovali pro. Peníze nepadají z nebe, někde se musejí vydělat, někde vzít. Nefunguje to tak, že když si odhlasujete minimální mzdu sto tisíc korun, že ji budete zázračně mít a vezme se jen tak odnikud. Na pohádky snad už nevěříte.

Bohužel, spousta lidí na pohádky věří. Věří, že EET zázračně přetvoří nepoctivé obchodníky na poctivé, ale když jsem se mnohokrát ptal lidí, kteří toto tvrdí a ptal jsem se jednoduše "JAK?", nikdo mi to nevysvětlil. Věří prostě tomu, že to někdo řekl a že to tak bude. Ale jak se to skutečně v praxi provede, jak ten vietnamec ten nákup namarkuje na kasu, jestli ho EET chytí za ruku a donutí to nacvakat, to už mi nikdo nevysvětlil, ale přesto tomu lidé věří. Stejně tak minimální mzda - každý by chtěl, aby měl co nejvíce peněz. A politici o tom rádi mluví. Na co všechno to ale má vliv, to už nikdo neřekne. Že se ty peníze někde musí vzít? Že podnikatel bude muset zdražit, vyházet polovinu zaměstnanců, nebo rovnou firmu zavřít? Ne, to nikoho nezajímá, vidí jen minimální mzdu a chtějí co největší. Ale důležité je si uvědomit proč. Protože to neřeší, nerozumí tomu a ani nechtějí. Ale tohle vše není žádná věda. Jde to vysvětlit přece v pár větách, které pochopí každý a po dvou minutách už hlasovat pro vysokou minimální mzdu hlasovat nebude. Tím spíš, když by tu nebyl žádný politik, alá černá díra, kde mizí miliardy, takže by si už nemohl říct, že se ta vyšší mzda v těch tunelech ztratí.

Lidé by se vládnout museli naučit. Občas odhlasovat nějakou blbost. Ok, bylo to špatně, tak není problém to zase zrušit a udělat lépe. Pořád by to bylo rychlejší a levnější, než to co se děje dosud. A zodpovědní by byli sami lidé. Nemohli by si stěžovat na to, že za to může někdo jiný. Dělat chyby je normální učící se proces.

Bohužel, jak jsem říkal na začátku, taková změna se nestane. Ale musím to brát z té lepší stránky, alespoň tu nebudeme mít nárůst bezdomovců (ze stávajících politiků).

Mimochodem, věnuji se tvorbě počítačových her. Je to jeden z nejsložitějších oborů, jaký existuje, hlavně v případě, když člověk nemá potřebný kapitál. Banky vám nepůjčí, nikdo tomu nerozumí, byť je to větší trh než filmový, tak se na něj kouká skrz prsty, zisk až po x letech, není to jen práce ale spíše vývoj (pokud nětvoříte nějakou existující ptákovinu) atd. atd. atd. Kolikrát jsem si zkoušel představit nějaký obor, který by byl ještě složitější a měl jsem problémy ho najít, než jsem teď narazil na politiku - pokud se najde dobře smýšlející politik, který chce změnit celý stát k lepšímu, tak TO je ještě složitější věc a já bych řekl, že až nemožná, ale každému takovému budu fandit, i když bohužel nečekám, že by uspěl.

Žádné komentáře:

Okomentovat