14. 7. 2016

Rocksmith 2014

Hra, která vás naučí hrát na kytaru. Nebo ne?

Odpověď ještě neznám, ale řekl bych že ano, naučí. Jen to bude hodně pracné a složité. Ale co už vím je to, že by se tahle hra dala udělat mnohem lépe.

Co je tam špatně?

Roztříštěná pozornost

Jeden z největších problémů je ten, že hru asi netestovali na lidech, kteří na kytaru hrát neumí. V této hře musíte koukat na obrazovku, na které vám to ukazuje kam posunout ruku, kam dát které prsty a jaké struny zahrát. To je sice moc pěkné, ale pro začátečníka to znamená, že se musí podívat na obrazovku, poté na kytaru a než si prsty nastaví jak má, tak už je ztracený. Cílí to tedy hlavně na člověka, který už nemusí koukat na to, kam prsty pokládá, ale stačí mu se dívat jen na obrazovku.

Sice si můžete každou písničku zpomalit, nastavit obtížnost, opakování úseku, ale to pořád tuhle roztříštěnou pozornost (na obrazovku/na kytaru) neřeší.

Detekce akordů

Hra zvuk z kytary analyzuje jako celek co z ní leze. Takže je to samozřejmě nespolehlivé a často to registruje správně i to co nemá a tady nejde o to hru oblbnout a nahrát nejvyšší skóre, ale naučit se hrát správně, čili když to zaregistruje jako správně to, co je zahrané špatně, tak je to chyba a špatně to hráče učí. A stejně tak naopak, když máte vše správně, tak vám to klidně nezaregistruje, nebo 3x ne a 1x ano - to se děje hlavně u nestandardních laděních (podladěních) - tam prakticky nemáte šanci zahrát správně ani ty nejjednodušší tóny. A když vám hra říká "dělej tohle", vy to děláte ale hra pořád tvrdí, že je to špatně, tak co to má být?

Pohled na dráhu

Dráha s ikonkami a strunami na obrazovce se občas různě posouvá, oddaluje a přibližuje i když to není potřeba a mne to vytrhává ze soustředění, protože najednou to co vypadalo jako že je na osmém pražci, je stále na pátém. Zároveň se díky proměnlivým úhlům kamery dost komplikuje odhadování pozic prstů a zjistil jsem, že to co zvládám při normální pozici kamery, tak nezvládám při oddálené pozici a zkrátka mne to zblbne.

Písničky

Nevím proč tam vůbec některé staré a nezajímavé vykopávky s příšernou kvalitou zvuku jsou, ale budiž. Horší je, že například takový Smoke on the water je sice k dokoupení, ale jde o nějakou ošklivou verzi, takže na tuhle epickou zapomeňte.


Co je ale horší je to, že ty extra písničky ani nejdou koupit, spousta z nich je určena pro předešlou verzi hry a nikdo se nepostaral o to, abyste klikli a měli to.

Obtížnost písniček je druhá věc. Můžete si je seřadit podle obtížnosti a vybrat tu nejjednodušší - ne, ta je strašná, radši tu druhou a myslet si, že se ji naučíte co nejdříve. Jenže i když mám u písniček někde uprostřed (takže daleko těžších) naučeno třeba 70 %, tak u té druhé jen ani ne 20. Proč? Protože zase - čekal bych, že nějaká základní písnička bude něco extra jednoduchého. Každá písnička se přece dá zahrát jednoduše a složitě, ale jak se trochu zlepšíte, tak i tahle druhá písnička vám tam nahází komplikované akordy a techniky, že vám to snadno dokáže, že vlastně nic neumíte a ještě hodně dlouho umět nebudete. Proč sakra nejsou zahrané těmi jednoduchými technikami a akordy? Ve druhé písničce mám vytahovat malíčkem struny??? A to je to nejmenší, to se aspoň dá naučit.

A co je nejhorší úplně ze všechno, tak to je to, když nevíte, co máte dělat. Přehledný seznam všech technik jsem si musel vygooglit, abych věděl, co která ikonka znamená, jinak bych musel projet všechny lekce a najít to. Ale když tam člověku vyjede něco jako tohle:


Tak jako jak mám tohle zahrát? Druhou a poslední strunu hrát nemám, tak jak to udělat? Nepřišel jsem na to, asi druhou strunu tlumit prvním prstem? Takových věcí je tam více, třeba hrát první a třetí a tu mezi nimi ne a podobně. Nebo někdy to ani neukáže kam máte prst dát, takže si asi máte vybrat atd. Mimochodem, tenhle akord není ani v chord booku ve hře... Ale jsem si jistý, že jde zahrát nějakým normálním, jednoduchým, lidským akordem, ale proč to tam dávat, to by bylo asi moc jednoduché.

Hraní místo učení

I když se hra tváří jako výuková, obsahuje spoustu lekcí, tak není přívětivá pro nováčky a není pro ně optimalizovaná. Jde tam více o hraní (jako hraní hry, ne hraní na kytaru) než o učení. Někdo si tam bohužel myslel, že to musí být hra a ne výukový program a tím to celé poslal do kopru.

Co to znamená? Ve výukových lekcích (videích) máte lehké věci, které se rychle stanou rychlými a těžkými a někdy ani není poznat co kde máte mačkat. Je to klasický problém, stejně jako na výše uvedeném videu, že z tohoto pohledu někdy není jasné, co se ve skutečnosti kde má stisknout a co zahrát. A ani v této hře to neřeší. Ano, je to sice okomentované a vysvětlené, ale i tak se tam tyto problémy najdou. Krom toho, když vám do toho hází klacky pod struny špatná detekce akordů, tak se můžete přetrhnout a stejně to nepůjde a někde jsem musel i úmyslně hrát něco trochu jiného, abych se vůbec přes lekci dostal a to je prostě nanic.

Do tohoto hraní místo učení spadá i celá sekce Guitar Arcade, která mne neskutečně štve a tomu kdo to vyrobil bych nejradši spálil kytaru. Je to sekce na procvičování různých technik. To je vynikající nápad, který by člověka hodně naučil. Jen kdyby to nebylo udělané tak špatně. Můžete si procvičovat hlasitost brnkání, trefování se na jednotlivé struny, pražce, vytahování strun, hraní různých akordů, hraní stupnic atd. Jenže do toho zatáhli tu nesmyslnou hru. Je to udělané jako hry ve stylu hracích automatů, hranatá grafika, jednoduché ozvučení a vlastně jsou to okopírované některé hry (Tapper, Final Fantasy 7 - mezihra s motorkou - tady s autem atd.). A místo toho, aby vás minihra učila danou techniku, tak vám nabízí stupidní minihru, kterou ovládáte kytarou. A ještě navíc neskutečně zdržuje - minihru prohrajete, nahrajete nějaké skóre a chcete jen znova, rychle, ihned... Ne. Musíte počkat, až se vám ukáže vámi nahrané skóre, potom to tam čumí a nic nedělá (asi se zapisuje do celkového žebříčku - ten je dobrá věc), potom se žebříček zobrazí a pak vám to teprve milostivě dovolí hrát znovu. Uááááááááá. A to nemluvím o nesmyslných minihrách se zombíky a lítání ve vesmírných lodích a podobné blbosti, které strašně zdržují a stejně prd naučí.
Krom toho, minihry jsou udělané tak, že když je prohrajete, tak je konec a můžete jet od začátku, na kterém se nudíte a otravuje vás to jak je to pomalé nebo lehké. Tady v tom je ten největší omyl celé hry. Ten kdo se chce naučit hrát na kytaru, musí jednotlivé a problémové techniky neustále opakovat, opakovat, opakovat, zlepšovat se v nich a zrychlovat. Ne to jednou/párkrát zkazit, pak dobu čekat a potom hrát znova.
Například vím, že mám problémy se poslepu trefovat na správné pražce (při normálním učení je to jednodušší, koukáte prostě na krk kytary a trefíte se - tady koukáte na obrazovku a netrefíte nic). Proto bych rád hrál minihru, která tuhle techniku procvičuje, ale můžu snad? Můžu, ale dokážu se tak 20x přesunout mezi pražci, pak mne to zabije a 30 sekund čekám, než najede skóre a podobné blbosti a než budu moct trénovat dál.

Stejně tak při hraní normálních písniček. Je tam master mód, který dělá to co bych chtěl. Ne, nedělá. Ze začátku vám to ukazuje úplně jednoduché tóny na jeden prst, když to zvládáte, tak se tam přidají další, potom se změní na normální akordy a potom už nezahrajete vůbec nic, jak je to složité. A k tomu složitému se dostanete klidně už ve druhém hraní písničky, kterou jste nikdy předtím neslyšeli, protože program si řekne "aha, dvakrát tenhle úsek zahrál dobře, takže to umí, přidáme obtížnost". Jenže to, že člověk něco zahraje dvakrát, nebo i pětkrát dobře, ještě neznamená, že to umí. Třeba to bylo náhodou, třeba se to špatně detekovalo, nebo třeba to zahrál s vypětím všech sil - a aby postoupil dál, musí to umět zahrát v pohodě.
Obtížnost se reguluje směrem nahoru i dolu automaticky. Takže když to nestíháte, tak se to zase zjednoduší. Ale to pořád neřeší ten problém s procvičováním. Tak se často stane, že vám hra předhazuje složité úseky, které nedáváte, nebo naopak je zjednoduší tak, že se nudíte.
Obtížnosti si lze nastavit i vlastní, včetně rychlosti a automatický master mód vypnout, ale pořád to problém neřeší. Ano, můžete se takhle naučit jeden úsek a ten neustále opakovat a potom si ho dát složitější a rychlejší. Tohle jediné funguje, ale je to pracné, složité a otravné a já bych chtěl, aby tohle za mne udělala hra a ta hra se o to snaží, ale dělá to špatně a zase zdržuje - když si necháte opakovat jeden úsek, dojedete nakonec, tak se zdlouhavě přetáčí zpátky a potom často na začátku dlouho čekáte, než se dostanete do části, kde máte začít hrát. Má to jet pořád dokola, bez čekání, hned!

Písničky hrají i když nehrajete

Klasický problém "všech" hudebních her. Ve většině případů to co zahrajete na kytaru, tak se ozve i když nic nezahrajete. Někdy jen ztlumeně, někdy sebe vůbec neslyšíte a někdy (a to je super) opravdu zahraje jen to co uděláte vy.

Chtělo to trošku víc promakat, aby člověk slyšel, co vlastně hraje a ne že hraje to samé co jiná kytara v písničce. U baskytary je to ještě horší, protože je často hodně špatně slyšet, ale když najdete písničku s dobrou a výraznou basou, tak je to super:



Žádná odměna

Jak už jsem psal, to, že byste dali nějakou písničku na 100 %, s tím se rozlučte rovnou, protože hra neučí hru na kytaru, ale hrajete hru kytarou - takže když hra zjistí, že vám to aspoň trošku jde, hodí vám tam nesmyslně složité akordy a zrychlí celou dráhu. Abyste to neměli lehké. Takže se budete "učit" hrát půl roku a pořád si žádnou písničku 100% neužijete. Leda, že byste se osm hodin denně "učili" jednu a tu samou pořád dokola. To už by bylo ale zábavnější se naučit čtyři normální akordy a zahrát desítky známých písniček normálně mimo hru se zápisy staženými z internetu.

Co je na tom dobře?

Když bychom řekli, že je to hra pro pokročilé, čili ty, kteří se nemusí koukat na kytaru při hraní, tak je to super hra. Obzvláště hraní různých písniček je přímo boží. A nesmíte být perfekcionisti, protože u složitějších písniček vám to zaregistruje jako správně polovinu věcí, které jste udělali jinak než měli.

Nováček si však bude rvát vlasy z hlavy a nejspíš bude lepší se naučit všechny techniky mimo tuhle hru, bude to rychlejší, protože hra vám to cvičení pořád zdržuje.

Ideální řešení

Byť je Rocksmith nejlepší existující řešení pro výuku hraní na kytaru (asi proto, že je to jediná pořádná taková hra), tak je tady pořád obrovská šance pro hru, která to učení udělá správně. A jak by to mělo vypadat?

Učit se a ne hrát hru

Neměly by tam být žádné nesmysly typu Guitar Arcade. Místo toho by tam měly být tréninkové programy, které vás naučí a budou efektivně trénovat jednotlivé techniky. A to po vzoru například programů na učení se psaní všemi deseti, nebo na zkoušení z japonských znaků hiragany a katakany. Čili techniku neustále opakovat, počítat chyby a dokud se chyby budou dělat, tak nepostupovat dál. A opakovat i když to člověku jde, aby se hra ujistila, že to nebyla náhoda a že to dává v pohodě a co mu dělá problém, to zpětně zařazovat do procvičování. A to vše bez zdržování. Na tom není co vymýšlet, stačí to jen udělat správně.

Speciální kytara

Na plnohodnotné učení se hraní na kytaru to nelze dělat tak, jak to dělá Rocksmith. Detekovat z jednoho signálu vše je prostě chybové, i když Rocksmith z toho vytáhl maximum. K tomu je potřeba speciální kytara a speciální struny, z nichž každá bude samostatně připojena a bude tedy jednoduše zjistitelné, jestli byla zahrána a na jakém pražci stisknuta - nic se nebude detekovat analýzou zvuku z kytary. Tím pádem bude zároveň možné zobrazit na obrazovce i aktuální pozici ruky a jednotlivých prstů na krku kytary a nebude nutné se na krk dívat. Je to sice stále složitější, než se na krk dívat, ale na druhou stranu se tím člověk učí hrát z paměti. V Rocksmithu nováček posune ruku někam a potom doufá, že to udělal správě a když ne, tak se to celé komplikuje a neví. Tady by věděl vždy. A jako bonus by bylo to, že by nebylo nutné na takové kytaře měnit ladění pro různé písničky.

Písničky hrají jen když hrajete

Samozřejmě chcete, abyste písničku zahráli sami, čili když nezahrajete na kytaru, tak se ta kytara v písničce neozve vůbec. Jinak to prakticky ztrácí smysl a můžu si písničku pustit na počítači, hrát do ní a bude to to samé.

Závěrem

Škoda, že tak skvělá hra je udělaná tak špatně.

Jdu si dát minihru techniky vytahování strun. Je sice stupidní, ale nejvíce z toho bolí prsty, takže na ztrvrdnutí bříšek prstů se hodí. Až tedy na malíček, o ten se nikdo nestará.

Žádné komentáře:

Okomentovat