19. 10. 2015

Film: Marťan

Vše je to o jednom herci, asi.

Kdyby v tomhle filmu hrál hlavní roli někdo jiný, možná by to dopadlo jinak. Ale tohle bylo příšerné.

Pominu-li fakt ohledně nesmyslnosti cestování na Mars, což není pro film důležité, tak se jedná o film, který mne, během mého života, snad nudil ze všech nejvíce. Když jsem četl knihu, kterou jsem ještě nedočetl a asi ani nedočtu, protože už ta mne začala štvát (hlavně způsob toho, jak je napsaná a vulgarity tam), začal jsem se tak trochu těšit na film, protože bude z mého oblíbeného prostředí (vesmír) a když to bude film, tak to nebude tolik odpovídat knížce. Ale výsledek byl strašný.

Zaprvé, nemám rád herce, který představuje hlavního hrdinu. Přes to se ale dokážu přenést, narozdíl od ostatních lidí. Jenže i když jsem si svůj odpor k němu vynuloval, on ho znovu obnovil.

Takže co mne štvalo? Prakticky všechno. A úplně nejvíc ty jeho vlogy. Natáčí totiž na kameru vždy zprávy o tom, v jaké je situaci. Dokáže to natáčet na jakoukoliv kameru ve všech místnostech, ale hlavně tam do toho přidává takový ten amatérský pocit, aby to nevypadalo hrané. A aby mne to maximálně doslova sralo. Takže si namíří kameru na půl hlavy, protože není profík a neumí ji nastavit tak, aby tam byl vidět celý, to je přece "logické" a hlavně, během mluvení vždycky musí něco žrát a mluvit během žvejkání. A jeden burák dokáže chroupat opravdu dlouho! Zároveň se chová jako youtuber a ne jako člověk, který bojuje o přežití.

Během pobytu na Marsu v HUBu poslouchá písničky z 90. let a neustále si stěžuje, že tam nic jiného nemá a jak je to hrozné. Bohužel ho nenapadlo písničky prostě nepustit!? Takže na tom založili celý film a místo pěkné originální hudby do moderního filmu máte podkres z diskotéky před dvaceti lety. Jak se to tam (ne)hodí nechám na vás. A ne, nehodí se to tam a je to strašné.

Když si odpálí přechodovou komoru do HUBu, okamžitě mu zmrzne úroda uvnitř a vzniklou díru opraví tak, že místo pevných dveří tam natáhne igelitový pytlík od svačiny a omotá ho izolepou. Jestli jste někdy nechali na zahradě přes zimu kus igelitu, víte, že se na jaře celý rozláme. A to na zemi nemáme -60 až -80 stupňů. Dobře, řekněme že má NASA-igelit, který to přežije (dost o tom pochybuji, když je schopen si ve vesmíru jen tak propíchnout i skafandr) a perfektně izoluje teplo a že má NASA-izolepu, která to utěsní. A poté už je najednou v bezpečí a vesele si uvnitř chodí bez skafandru, i když by stačilo aby se igelit protrhl, odlepil, nebo ho sejmula bouře. Potom by prostě jen okamžitě umřel, nic horšího by se přece nestalo, takže žádné starosti ani další opatření.

Další věcí je komunikace s bandou idiotů na zemi. On, jediný člověk na Marsu píše zprávu a vždy se pod ni podepíše, aby bylo jasné o koho jde. ... ... ... (počítám do deseti - ne, kecám, jen mne to tak vytáčí, že nemám slov)

Pozemšťani samozřejmě předvádí obvyklé scénky typu "potřebujeme na to x dní - dostanete na to polovinu", používají počítače tak aby tam hlavně běhala nějaká písmenka a něco se tam nesmyslně dělo, největší ajťáci se chovají klasicky jako paka a všude mají bordel, zkrátka nic nového. A nesmí ani chybět rádoby vtipné vysvětlení plánu pro blbé, ve smyslu "vy si stoupněte sem a budete Mars, vy zase sem a jám mezi vámi budu běhat, prskat a hrát divadýlko pro kretény abyste to i vy pochopili, i když by stačilo říct pár normálních vět dospělému člověku, ale to by bohužel nebylo tak 'vtipné'".

Aby byl kruh hlouposti uzavřen, tak tam chybí už jen velitel v maskáčích s hrnkem v ruce, který nechce povolit záchranou misi, protože by stála moc peněz a tak je nutné ho obejít. Jinak by to byla blbost, které opravdu nechybí nic.

Žádné komentáře:

Okomentovat