4. 8. 2015

Windows 10 mne zklamaly

Ale stejně je mám.

OS se snažím udržovat co nejnovější, to znamená že ho updatuji a když pořizuji nové zařízení, dávám na něj nejnovější Windows. Nekoukám na fámy, které hlásají, že "Windows X jsou nejlepší, ty nové jsou příšernost, moc náročné a nic na nich nejde spustit" ani na "Windows X stačí, nové nejsou potřeba". Protože to jsou stručně řečeno kydy z komunity hlásající nesmysly typu "X GB RAM ti stačí, nekupuj víc, je to zbytečné.".

Windows 98

Začal jsem na Windows 98, respektive viděl jsem i 3.11 ale smysluplné Windowsy začaly existovat od verze 98. Ty byly fajn, až na to, že často padaly, musely se restartovat (když se sekl nějaký program a nešel ukončit) a musely se reinstalovat, protože se dokázaly tak poškodit, že reinstal byl nejlepší řešení. Navíc ještě často otravoval uživatele scandisk.

Windows XP

Pokračoval jsem na Windows XP, které byly super, nepadaly a přeinstalovávat se nemusely. Se zaseknutými programy se dalo snadno vypořádat ve správci úloh. Krom toho vypadaly pěkně a když jsem se po čase podíval zpětně na Windows 98 a jejich vzhled, obracelo mi to kufr, jaký to byl odporný pohled. A spousta lidí si tento vyblitózní vzhled zapínala i na novějších Windowsech.

Windows 7

Další Windowsy na tom byly taky dobře. Funkčnost ještě lepší a vzhled taky - ten byl minimalističtější, ale pořád pěkně barevný a animovaný. Tlačítka na zavření oken byla stylovější a menší, nezabírala tolik zbytečného místa, lišty oken mohly být průhledné a na spodní Windows liště se ukazovaly poloviční ikonky programů, takže nezabíraly tolik místa jako u XP. Žádné problémy s ničím, jednou jsem je nainstaloval a od té doby běží.

Windows 8 (.1)

Tady přišla velká změna a protože lidé nemají velké změny rádi a to ani když jim dáte místo Trabanta Porsche, tak začali řvát. Ano, mám na mysli Metro. A taky chybějící tlačítko start, kterému se doteď smáli a teď ho začali chtít zpět (ikdyž ono tam bylo pořád, stačilo zajet do rohu a kliknout pravým tlačítkem)..

Metro bylo samozřejmě něco úplně jiného a osobně jsem ani nechápal, jak si mohli myslet, že se do s normálním prostředím dá skloubit dohromady. Ale potom jsem to pochopil - zaprvé BFU téměř nic jiného, než Metro, nepotřebuje a zadruhé - skloubit dohromady to lze snadno, já to tak používal.

Windowsy mne donutili si vytvořit live účet, takže teď se stačí kdekoliv přihlásit a mám tam své věci. Vyházel jsem všechny Thunderbirdy, The Baty a podobné voloviny na emaily a začal používat windowsácký emailový program.

Správce úloh začal konečně ukazovat všechny informace, které jsem potřeboval - například vytížení disku, které jsem u 7 musel vždy složitě lovit kdesi v útrobách.

Grafika byla však ochuzena, hezká barevná a stínovaná tlačítka byla vyměněna za jednobarevná a celkově byl vzhled osekaný a zjednodušený. Ale řekl jsem si, že si zvyknu a třeba to bude lepší. No, bylo to jiné a i když to bylo funkční, říkal jsem si, že nějaký ten barevný přechod by ničemu nevadil. Ale trochu jsem si poladil barvy oken atd. a bylo.

Ovládání bylo perfektní. Na tabletu nebylo o čem mluvit, tak plynule, snadno a pohodlně se mi ještě nikdy nic neovládalo. Přepínání aplikací, charm panel, IE, email, kalendář, dlaždice - všechno super a na běžnou plochu jsem ani nemusel.
Na pc jsem měl spoustu programů pro normální plochu, takže jsem používal hlavně starou plochu (= to samé jako Windows 7, dodnes nechápu, jak si sedmař mohl stěžovat na 8) a v Metru jsem měl spuštěnou hlavně poštu.

Když jsem si po čase sedl k Win 7, přišlo mi to ovládání hrozně pomalé a stačily mi na to dva argumenty - nefungující Win+S (hledání všeho, takže jsem to musel složitě hledat ručně nebo ve start nabídce) a chybějící Metro. Zatímco ve Win 8 jsem si kdykoliv při práci klikl do levého horního rohu a hned jsem tam měl obsah pošty a opětovným kliknutím jsem byl zase tam kde jsem původně byl, tak ve Win 7 jsem musel složitě hledat emaily v internetovém prohlížeči a pak se zase vracet zpět.

Aplikace pro Metro byly drasticky zjednodušené a ořezané o většinu voleb. Spousta voleb šla najít potom v nastavení, ale zbytek prostě nebyl. Přišlo mi to nejprve divné, ale potom jsem to uvítal a oblíbil si to, protože stejně většina věcí se prakticky nikdy nepoužije a tak programy zůstaly krásně přehledné a jednoduché.

Jediné co mi vadilo, byl neexistující spam filtr v emailovém programu a nemožnost jednoduše otestovat soubor na přítomnost virů windowsáckým antivirem (pravé tlačítko na soubor a otestovat, jako u Win 7) a to bylo asi tak všechno. Naprostá spokojenost.

Windows 10

Teď přišly Windows 10, zadarmo. Slyšel jsem, že se prostě původní Windows upgradují, vše zůstane nainstalováno a nastaveno tak jak bylo, tak jsem to odklikl. Jelikož všechno důležité mám buď na Microsoftím účtu, nebo v cloudech, tak jsem se ani ničeho nebál.

Upgrade proběhl hladce a najely mi nové winy, na první pohled vypadající jako Win 8. Jenže - Metro už neexistuje. Ze zvyku každou chvíli klikám do levého horního rohu, abych se podíval na poštu a nic se neděje. Takže musím postaru, najít emailovou aplikaci na spodní liště a kliknout na emailový program, nebo se na něj přepnout ALT+TAB a poté zase najíždět na černobílou ikonku minimalizace okna (barevná je jen pro zavření - červená). Ale to je tak strašně nepohodlné a pomalé!

Další věc - emailový program. Zadal jsem svoje windowsácké přihlašovací údaje a stáhly se mi emaily, bez jakéhokoliv nastavování čehokoliv (ostatně stejně jako u samotných Windows nebo kalendáře). Jenže co to sakra je za program? Naprostá jednoduchost se ztratila ta tam a mám tady opět program, který má tisíc voleb, odkazů, ikonek a přesto stále neumí označovat správy jako spam. Navíc seskupuje emailové zprávy pod sebe a nejde to vypnout, v tom se ani já, spolu s prasetem dohromady, nevyznám. Navíc to ještě odděluje zprávy nesmyslnými oddělovači typu "včera" atd. A taky to nejde vypnout. No strašný. Můžu říct, že i přes to, že jsem programátor a v něčem bych se měl vyznat, tak jsem na ten bordel zíral a nemohl jsem se vyznat v tom, kdo kde co komu psal a jestli mi přišel nový email nebo ne (vyskakující notifikace to nedělá, ani zvuk).
Hlavní sloupec se seznamem emailů je divný, ačkoliv vypadá podobně jako na Win 8, tak se z něho nic o emailu nedozvím a zvětšit, klasicky, nejde. Ikonky na smazání emailu, archivování a přidání příznaku jsou jednobarevné, ošklivé, napláclé na sobě a nikdo vám ani neřekne, k čemu jsou - při najetí kurzorem myší nad ikonku se nápověda nenapíše.
Hlavně, že tam jsou zobrazená tlačítka jako "odpovědět všem" a podobné blbosti, které jsem nikdy nepoužil. Jo a taky se spouští asi 4x déle, než emailový program z Win 8.

Hrůza jsou ikonky nejen v emailovém programu, ale všude, kde pochází od Windows. Jednobarevné, často  černé čáry. Hnus. Ultrahnus. Ale to je pořád málo, i ikonky pro zavírání oken atd. jsou podobně hnusné, zubaté, nitkovité a černé nebo bílé. Tomu snad už chybí jen udělat ikonky zakulacené, dát přes ně ošklivý barevný přechod a spolu s hromadou zbytečných voleb tu máme vzhled jako z Iphone. Akorát že Iphone je mobil a tohle má být desktop. Ultramegahnus.

Furt málo. Už nelze změnit barvu lišt oken, nebo jsem na to nepřišel. Našel jsem sice barevná témata, ale nejde s nimi nic dělat (?), nic měnit, jen měnit celá, už hotová. Takže všechny lišty oken jsou bílé. Není tedy šance poznat, co je aktivní okno a co není. Krom toho lišta často splývá s programem uvnitř okna a často mám pocit, že se program sekl (dřív to vypadalo tak, že program přestal odpovídat a lišta ztratila výplň a zůstala bílá), ale pak si uvědomím, že to tak vypadá normálně. Ultramegatotalhnus.

Antivir nejde navždy vypnout, klidně si to tam píše hlášku, že když ho vypnu, tak se po čase zase sám zapne. Takže ho budu vypínat jak jouda pořád dokola, aby mi nebrzdil systém.

Mám ale zlomyslnou radost z toho, že je tam nový Internet Explorer 11 a nový prohlížeč Edge, takže blázniví optimalizátoři pro webů pro deset let staré verze prohlížečů mají o dva navíc.

Jinak IE11 vypadá stejně jako předchozí verze a Edge vypadá ošklivě, jako by sám byl webová stránka, ale spouští se rychle a umí kreslení do www stránek, takže je to zajímavé.

Takže celkově jsem z toho dost zklamaný, vzhled mne mlátí přes oči, vyloženě mi vadí emailový klient (ale cizí stahovat nechci, toho jsem si v minulosti užil dost) a chybí mi Metro.

Vůbec si nedokážu představit, jak tohle bude vypadat na tabletu (vlastně dokážu, jde to přepnout do tablet módu) a už vůbec ne, jak se mamka vyzná v emailech a jak si má zvykat zpět na neohrabané ne-metro aplikace. Stačí, že už zahodili Metro verzi Skype.

Takže to vidím asi tak, že na mém desktopu také upgraduji Win 7 na Win 10, protože prostě nemůžu zamrznout na "sto" let staré verzi jen proto, že se mi nelíbí ikonky, kór když je to zdarma a budu doufat, že některé věci se obrátí k lepšímu. A na tabletu a mamce nechám Win 8.1 na vždy :-(

Celkově si ale myslím, že zrušit Metro byl špatný krok zpátky k Win 7 a ne jen proto, že si to myslím, ale protože jsem bez toho jako bez ruky, vadí mi to a brzdí mne to.

Žádné komentáře:

Okomentovat