18. 8. 2015

Film: Labyrint: Útěk

WTF?

Film začíná tím, jak člověk v kleci jede nahoru. Nevím proč, ale vypadalo to super. A to bylo vše.

Potom už následovalo jen velké WTF. Člověk dojel výtahem do školky. Uvítali ho děti, kteří sotva vyměnili plíny za oštěp a to jsem, přiznám se, nechápavě koukal, co to má sakra znamenat a jestli to myslí vážně. Po chvíli jsem si domyslel, že je to ten typ filmů "pro teenagery". To znamená film, kde hrají děti, ale mají chování naprosto vylízaných dospělých. O tom si dnes lidi myslí, že to je film pro mladé. Ať už je to pravda nebo ne, tak neznám jediný důvod, proč se musí chovat jako dementi. A musí to být samozřejmě politicky korektní, takže první co uvidíte je bílá huba, černá huba, šikmá huba a nakonec i holčičí huba.

Jde o to, že všichni byli postupně vyvezeni výtahem do středu labyrintu a nikdo si nic nepamatuje. A tak si postavili chýše a různé opičárny a vybudovali si domorodou osadu. Sice si sotva umí zavázat tkaničku u bot, ale budiž. Labyrint se skládá z betonových zdí, které se každou chvíli přesunou a celé bludiště se tedy změní. A pozor, uvnitř běhají nepřátelští mechaničtí pavouci, které člověka bodnou, ten se nakazí a začne být zlý.

Nemám rád filmy, kde si celou dobu říkám něco ve smyslu "proč ti kreténi neuděljí tohle, vždyť to je naprosto jasné!". A to je přesně tento typ filmu. První co člověka zajímá, je otázka, jak se dostat ven. Očekával bych odpověď "nevíme, asi musíme projít bludištěm na konec, ale cestu jsme nenašli a jsou tam pavouci". Místo toho divák dostane telenovelácké odpovědi typu "teď si odpočin, až bude čas, tak se vše dozvíš" a podobné řídké exkrementy.

Taky jsem si říkal, proč sakra lezou do bludiště a tam se nechají žrát pavouky, místo aby vylezli na vršek labyrintu (nemá strop) a po vršcích stěn došli na konec? Navíc by i viděli, kam to vede, než když jsou uvnitř. A nic by se jim nestalo ani kdyby se s nimi zeď posunula. Nebo kdyby vykuchali ten výtah, který je tam dovezl a spustili se dolů - ne, prostě řeknou, že když je někdo ve výtahu, tak nesjede dolů a tím žádné další řešení už neexistují.

Jejich domorodá vesnice si samozřejmě musela zvolit vůdce, bez toho to nejde - připomělo mi to seriál Let 29, ten byl tak blbý, až to bylo zábavné sledovat. Potom se rozdělili na běžce, kteří mohou vběhnout do bludiště a hledat východ (ostatní nesmí) a na další spolky kreténů. A taky si jako zábavu udělají ring a tam spolu zápasí. Panebože né... A nesmím zapomenout na tajnou chýši, kam smí jen běžci a šéfové, protože tam se zakresluje mapa labyrintu podle toho jak v něm běžec běhá. Prostě si tam vytvořili společenství, které bych nenazval ani demokracií, ani komunismem, ale kokotismem.

Logika chybí od začátku do konce. Aby se tam vůbec něco dělo, tak je například hrdina poslán pro hnojivo do lesa. Aby si vypěstovali nějakou blbost, musí k tomu mít hnojivo a to asi "roste" v lese, který je velký jako kráva a tak stačí říct "jdi do lesa pro hnojivo".

Připomíná mi to hry s kamarády z mého dětství, kdy si jeden z nás postavil z dřevěných kostek základnu a druhý mu ji dobýval. A tam se vždy vzala první dětská a taky tím pádem naprosto debilní myšlenka typu "půjdu s panáčkem jako ven ze základny, protože proto a nechám otevřené dveře, aby mi tam kámoš mohl jako náhodou vniknout a pak začne boj". Jenže tohle byla dětská hra s kostkama na koberci a ne film za miliony dolarů - nápady tam mají ale stejně "dospělé".

Takže když hrdina bez dovolení vleze do labyrintu a zachrání zadek jinému, šéf gangu pronese slova "musíme ho potrestat". Takže mu nabacají na zadek aby to příště už nedělal! Hrdina se rozhodne, že šéfika poslechne a dobrovolně si vleze do klece, která by se rozpadla kdyby si kýchnul, místo aby řekl "starej se o sebe a komanduj si ty své ovce".

Ale když ho znovu chtějí potrestat, jiný pološéf z něj místo toho udělá běžce. Prostě řekne "Teď jsi běžec". A tím pádem žádný trest nebude a do labyrintu najednou smí.

Labyrint má několik různých částí, ta vzdálenější má takové otočné dveře místo stěn a samozřejmě když tam vlezou, začnou se dveře otáčet. Hrdinové musí, běžet jak paka, proskakovat mezi nimi a málem chcípnout. Sice by stačilo stát na místě, ale ok. Zároveň se některé části zdí a podlah různé hroutí, padají a praskají, takže podruhé to už fungovat nemůže.

No a nakonec je nejlepší, že starej šéf se svou bandou se rozhodne zůstat uprostřed labytintu a čekat na zázrak, kdežto hrdina se svou bandou jde ven, dostane se nakonec ale najednou se tam objeví starej šéf a chce ho odprásknout za to, vlastně ani nevím proč, asi že jde ven? Tak on projde celý labyrint za ním jen proto, aby ho odprásknul a pak se zase vrátí doprostřed a tam bude živořit? Logika nula.

A korunu tomu nasadí celý závěr, že labyrint byl prý postaven proto, aby otestoval ty děti a nakonec se dostali jen ti nejlepší. Místo aby jim dali iq testy a rovnou všechny vyhodili, protože taková paka by šly s iq číslem do mínusu, tak postaví gigantickou pohybující se stavbu a vyrobí robotické pavouky. Že potom i ten nejlepší člověk ze všech může být náhodou smeten pavoukem do propasti, to nikoho nezajímá. Podle nich je lepší poslat 10 Einsteinů do labyrintu a podle jejich pokroucené logiky by všichni přežili. Nechat je místo toho zpracovat obecnou teorii relativity za kancelářským stolem je přece úplná blbost, podle toho se ten nejlepší nepozná.

Škoda, že je to taková blbost. Graficky je to ztvárněné pěkně. Tenhle film by šel udělat dobře, aby byl zábavný pro teenagery i dospělé a zároveň neurážel iq tykve. Ale naprostá absence logiky z toho dělá nekoukatelnou hovadinu, která mne svým debilismem, telenovelismem a kokotstvím nehorázně štvala.

Žádné komentáře:

Okomentovat